12-17-2015, 04:23 PM
“EKİM AYININ İLK PAZARTESİ”
Bugünün küçüğü yarının büyükleri olan çocuklar, bir ülkenin geleceğidir. Geleceğini düşünen ülkeler de bugünden çocuklarının sağlıklı, bilgili ve en iyi şekilde yetişmelerini garanti altına almalıdırlar.
Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın en iyi şekilde yetişmelerini sağlamak, onlara karşı olan göreve ve sorumluluklarımızı hatırlamak, çocuklarımızın barış ve güven ortamında büyümelerini sağlamak, biz büyüklerin tek hedefi olmalıdır. İşte bu sebeple her sene, “Dünya Çocuk Günü” tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanır.
1923 yılında İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanan dünya ulusları, çocuk sorunlarını tartışarak “Çocuk Hakları Bildirisi”ni yayınlamışlardır. İlk kez yayınlanan bu bildirinin ardından, “Çocukları Koruma Birliği” çocuk sorunlarını inceleme görevini üstlenmiştir. Bu birlik, dört yılda bir toplanarak, dünya çocuklarına yardım etmeyi amaçlamıştır. 1946 yılında tekrar toplanan dünya devletleri, yapılanları gözden geçirerek, çocuk hakları bildirisini daha da genişletmişlerdir. 1953’te çocuk sorunlarıyla ilgilenme görevi, 1946’da “Acil Yardım Fonu” olarak kurulmuş olun UNICEF’e verilmiştir. UNICEF, (Birleşmiş Milletler uluslar Arası Çocuklara Yardım Fonu) özellikle yoksul ülkelerin çocuklarına, eğitim, sağlık, beslenme gibi konularda gerekli yardımları yaparak çalışmalarına devam etmektedir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1954 yılında, ekim ayının ilk pazartesi gününü, “Dünya Çocuk Günü” ilan etmiştir.
Bugün de çocukların sağlığı, eğitimi ve bakımı konusunda tüm yayın organlarıyla uyarılarda bulunulur. Dünya çocukları arasındaki dostluğun, kardeşliğin pekişmesi için çalışmalar yapılır.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, yüz elli altı ülkenin katılımıyla 20 Ekim 1959’da oy birliği ile bugün yürürlükte olan “Çocuk Hakları Bildirisi”ni kabul etmiştir.