08-14-2016, 12:05 AM
ÇOCUĞUNUZUN OKULDAKİ İLK GÜNÜ İLE İLGİLİ BİLGİLER
1-OKUL ÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
Okul öncesi eğitim 0-6 yaş arası verilen eğitimdir. Çocukların beyin yapısının 3 de 2 lik bölümü 0-4 yaşları arasında tamamlanmaktadır. Okul öncesi eğitim alan çocukların okul başarısı daha yüksektir. Okul öncesi eğitim kurumuna giden çocukların zekâ gelişiminde artış gözlenmektedir. Arkadaş çevresi genişler. Arkadaşlarıyla oyuncaklarını rahatlıkla paylaşabilir. Hayal güçleri genişler, doğru ve yanlışı ayırt edebilir vb. davranışlar da gelişme gösterirler.
2-OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÇOCUĞUMU İLKÖĞRETİME HAZIRLAR MI?
İlköğretime hazır olmanın şartlarından biri çocuğun kendi yaşına uygun zihinsel gelişim düzeyine erişmesidir. İlkokula başlayacak her çocuğun bazı temel davranışları kazanması şarttır. Okul öncesi eğitim bu becerilerin kazanılmasında önemli rol oynar. Okulumuzda çocuğunuza kazandırdığımız beceriler şunlardır:
*sosyal olarak *duygusal olarak *zihinsel olarak *fiziksel olarak
SOSYAL OLARAK: Çocuğunuzun oyuncağını paylaşması, yetişkin ile ilişkisi, karşılıklı konuşmayı öğrenmesidir. Yaşıtlarıyla tartışıp çatışmalara girse de aralarındaki sorunları çözmeyi ve kendini nasıl ve ne zaman koruyacağını ve çevresindeki kişilere karşı saygı göstermeyi öğrenirler.
DUYGUSAL OLARAK: Kendi işini kendisi yapması, sorunlarını kendisinin halletmesi, kararlarını kendisi vermesi sayesinde özgüveni yükselir. Çocuğunuz bu dönemde kendi kendini avutma ve oyalama becerilerini geliştirir. Özgüven ve bağımsızlık uyguları artar.
FİZİKSEL OLARAK: Kesme, yapıştırma, boyama, kalem kullanma gibi faaliyetlerin düzenli olarak yapılması sonucu ince motor becerileri gelişir. Ayrıca koşma, zıplama, fırlatma, tırmanma gibi kaba motor fonksiyonlarını da kullanır ve geliştirir.
ZİHİNSEL OLARAK: Nesneleri eşleştirme, sınıflandırma, ölçme, gözlem yapma ve fikirler üretme gibi matematik ve bilim becerilerini kazanır. Canlandırma, taklit ve hayali oyunlar sayesinde hayal gücü gelişir. Arkadaşları ve öğretmenleriyle konuşmak dil becerilerini geliştirir vb.
3-ÇOCUĞUMUN OKULDA İLK GÜNÜ- OKULA GİTMEK İSTEMİYOR- AĞLIYOR NEDEN?
Yuvaya başlayacak çocuğunuzun uzun süreli bir ayrılıkla baş edebilmesi için, çocuğunuzu kısa süreler için sizden ayrı kalmaya alıştırmalısınız. Çocuğunuzu göndereceğiniz bir yuvayı seçtikten sonra hangi okula gideceğini ve bu okulu seçtiğinizde etkili olan tüm nedenleri ona anlatın.Çocuğu okula götürecek kişi çocuğun kolayca ayrılabileceği biri olmalı, yanında büyükanne ya da büyükbaba bulunmamalıdır. (Büyükanneye ya da büyükbabaya bağımlı çocuklar için) Çocuğunuzu önceden bilgilendirin. Ayrı kalacağınızı gizlemeyin Yanında olmadığınızda da onun mutlu ve huzurlu olabileceğini anlatın. Sakin kalmaya çalışın. Kaygı, özellikle ebeveyn ve çocuklar arasında bulaşıcıdır. Çocuğunuz canı sıkıldığı her durumda ne kadar endişelendiğinizi anlamak için size bakacaktır ve endişeli olduğunuzu görürse bu durum, kendi korkularının ne kadar yerinde olduğunu doğrulayacaktır. Bu nedenle ne kadar tedirgin ve gergin olursanız olun dışarıdan bakıldığında sakin ve rahatlamış görünmelisiniz. Kapıdan vedalaşma çok uzun sürmemelidir. Okul çıkışında çocuğunuzu tam zamanında almaya geliniz. Çocuk için bu çok önemlidir. Uyum da zorlanan bazı çocukların velilerine, kademeli uzaklaşmayı önermekteyiz. Çocuğunuz o istese de istemese de ayrılacağınızı ve gözyaşlarının hiç bir şeyi değiştirmeyeceğini kesinlikle anlamak zorundadır. Burada önemli olan nokta annenin okuldan ayrılmasıyla birlikte çocuğun gözyaşlarının bitmesidir. (Anne ve babalar buna inanmalıdır) Eğer annenin ayrılmasıyla çocuğun gözyaşları gün boyu sürerse bir uzmanın yardımına başvurmak gerekebilir O YÜZDEN ÇOCUĞUNUZ SİZ GİTTİKTEN SONRA HİÇ DURMAKSIZIN SUSMADAN YARIM SAAT BOYUNCA AĞLARSA SİZ ANNE –BABALARI HEMEN ARIYORUZ OKULA ÇAĞIRIYORUZ. GÜN İÇERİSİNDE BELİRLİ SAATLERDE ÇOCUĞUNUZLA SİZİ GÖRÜŞTÜRÜYORUZ. Mahalledeki arkadaşlarından ayrılacağını anımsatarak (“ayrılacaksın” şeklinde katı ifadeler kullanmadan) yeni okulundan daha sık söz etmeye başlayın. Çocukların Yuvaya başlama yaşı 3’tür. Çocuğun bu uzun soluklu eğitim maratonunda 3 yaşını yarım günlük bir eğitimle tamamlamasında yarar vardır. Ancak 3 yaşından başlayarak ilkokul çağına kadar okul öncesi eğitimin gerçekleştirilmesi konusunda en ufak bir tereddüt yaşanmamalıdır. Bu konuda anne ve babanın yanı sıra büyükanne ve büyükbabaların da hemfikir olmaları sağlanmalıdır. Ailede herhangi bir bireyin en ufak tereddüdü ya da okula gönderilmemesi konusundaki beden dili ile yansıttığı görüşü, çocuğun okula gitmeyi reddetmesi için yeterlidir. Zaten çocuk evde kalmasını destekleyen böyle bir ortamı oluşturmak istemektedir. Bu açıdan koruyucu aile ortamı sınırsızca özgür yaşamı sürdürmek isteyen çocuk için idealdir. Çocuğunuzun bugün okula gitmek istemiyorum diye ağladığı durumlarda genelde çocuklar evdeki rahat ortamdan etkilenirler. Anne babaya evde her istediğini yaptırdıkları içindir. Evde sabahları tv.izliyorsa okula gitmek istemeye bilir.uykusunu alamadığı için olabilir.sizinle daha fazla vakit geçirmek için olabilir.
4-ÇOCUĞUM OKULA BAŞLADI BAŞLAYALI ÇOK KIZGIN VE HIRÇIN DİYORSANIZ!
Öncelikle çocuğunuz okula başladığı günlerde evde çok kızgın –hırçın tavırlar sergiler sizinle sesini yükselterek konuşur. Bu çok normal bir durumdur. Ve geçicidir. Sizin bu durumda sakin tavır sergilemeniz ve sabırlı olmanız gerekmektedir. İlk günlerde yemek yemeye bilir. Altına kaçıra bilir. Sessiz sedasız bir köşede oturup arkadaşlarını öğretmenini gözleyebilir. Bu çok normal bir durumdur. Çünkü çocuğunuz tanımadığı yabancı bir ortama girmiştir. Ondan hemen arkadaşlarına karışıp oynamasını bekleyemeyiz bu durum biraz zaman alacaktır. ÖRNEĞİN: Bu konuya sizin açınızdan bakalım bir partiye davetlisiniz bir yeni tanıştığınız arkadaşınız davet etti. Partiye katıldınız kendinizi nasıl hissedersiniz hemen kaynaşa bilirmisiniz oradaki herkes size yabancı ev sahibi hariç çekingen kalırsınız değil mi taki oradan birisi size isminizi sorup ne iş yaptığınız hakkında konuşana denk aynı şey işte çocuğunuzda sizin gibi tanımadığı yeni bir ortama giriyor gayet normal çocuğunuzun bu ortama alışabilmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir.
5-ÇOCUĞUM OKULA AĞLAMADAN SEVEREK BAŞLADI DİYORSANIZ DİKKAT!
—Çocuğunuz okula başladı hiç ağlamadı severek başladı. Problem yaşamadınız bu da çok normal çünkü çocuğunuz okul ortamını merak ediyor. Oyuncaklara ilgisi çok 1 hafta geçti iyi 2.haftada okula oyuncakları keşfetti merakı bitti doyum sağladı çocuğunuz başladı sabah ağlamaya ben okula gitmek istemiyorum sizde düşüneceksiniz ya bu çocuk 2 haftadır severek okula gidiyordu hiç problem olmadı şimdi ağlıyor acaba okulda bir problem mi oldu demeye. Lütfen bu durumda siz anne babalar çok sakin olun sabırlı olun geçici bir durum ve çok normaldir. Çocuklarımız gecikmiş okul tepkisini daha sonra verebilirler.
6-ÇOCUĞUM OKULDA YAPTIKLARINI ANLATMIYOR.
Çocuklar genelde gün içerisinde yaptıkları etkinliklerden bahsetmezler bazı çocuklarda anlatmaktan hoşlanırlar. Eğer Çocuğunuz Okulda yaptıklarından bahsetmiyorsa sabırla yaklaşın ona okulda ne yaptın diye soru sormadan siz ona evde yada işte o yokken neler yaptığınızı anlatın bunu her gün düzenli olarak tekrarlayın okulda yaptığı faaliyeti hakkında konuşmaya başlayabilirsiniz veya aa bak bugün yemeğini de bitirmişsin aferin sana şeklinde de olabilir. o da size zamanla okulda yaptıkları hakkında sohbet edecektir.3-6 yaş arası, çocuklarımızın Yuvaya başlaması için eğitim çağıdır. 6 yaşında okulumuz Anasınıfı ilköğretim eğitim sisteminin bir basamak altıdır. Çocuklarımız anaokulu eğitimini bitirdikten sonra ilköğretime daha emin, hızlı ve başarısı üst noktalarda adım atar. Yani Anaokulu sosyal merdivenlerin doğru çıkıldığı ve eğitimin ön planda olduğu kurumlardır.
7-ÇOCUĞUNUZUN HER İSTEDİĞİNİ AĞLAYARAK İFADE ETMESİ VE ELDE ETMEYE ÇALIŞMASI
Çocuğunuz her istediğini ağlayarak elde etmeye çalışıyorsa her istediğini yapmayınız. Bu konuda çok sabırlı olmanız gerekmektedir. Örneğin; çocuğunuzla beraber bir markete girdiniz. Çocuğunuz şeker almanızı istedi fakat siz alamayacağınızı söylediniz. Çocuğunuz ısrarla almanızı isteyip ağlamaya başladı. Bu durumda siz o ağlıyor diye susması için şekeri alırsanız çocuğunuz sizin zayıflığınızı kullanacaktır ve sürekli bu yönteme başvuracaktır.
8-ÇOCUĞUMA ÖDÜL VE CEZAYI HANGİ DURUMLARDA VE NASIL UYGULAYABİLİRİM?
Çocuğunuz sizin istediğiniz istendik davranışları sergiliyorsa bu davranışın devamlılığını sağlamak için onu arada bir ödüllendirin. Ödülleriniz her zaman maddi olmamalı. Örneğin; başını okşanması, öpülmesi vb. davranışlarda bulunabilirsiniz. Maddi olarak ise; daha önceden söz verdiğiniz bir oyuncağı, yiyeceği vb şeyi alabilirsiniz. İstenmedik davranışlar sergilediğin de ise bu davranışı tekrarlamaması için onu cezalandırabilirsiniz. Fakat bu ceza kesinlikle fiziksel olmamalıdır. Çocuğunuz istenmedik davranışı sergilediği anda o an çocuğunuzu yaptığı yanlış davranışı düşünmesi için yönlendiriniz. O sırada çocuğunuzla kesinlikle konuşmayınız vb.
9-ÇOCUĞUM YALAN SÖYLÜYOR NE YAPABİLİRİM?
Çocuğunuzun yaptığı bir davranışa aşırı bir tepki gösteriyorsanız çocuk bu durumdan korktuğundan dolayı size yalan söyleyebilir. Çocuğunuza bu durumlarda her hangi bir hata yaptığında suçluymuş gibi yaklaşmayın her ne olursa olsun sabırlı olun onunla bir arkadaşı olarak konuşun. Ona yalan söylemenin yanlış olduğunu eğer yalan söylemeye devam ederse kimse seninle konuşmaz senin sözlerine inanmaz yalan çok kötü bir davranıştır. Şeklinde açıklama yapılır.
10-ÇOCUĞUMDA DİKKAT DAĞINIKLIĞI VAR NELER YAPABİLİRİM?
Çocuğunuzda dikkat dağınıklı olduğunu nasıl anlarsınız. Çocuğunuz sizin anlattığınız masalı –hikâyeyi-bir olayı anlatırken dalıp gitmesi durumudur. Dikkat eksikliği sorunu ile öğrenme güçlüğü olan çocukların erken fark edilmesi ve okula başlamadan gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
General Mobile 4G Dual cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
“Tek başıma yapabilmem için bana yardım et.
Ve nasıl yapıldığını bana göster.
Bunu benim için yapma.
Kendim yapabilirim ve yapmak isterim.
Bana nasıl yapacağımı öğretirken sabret.
Bu belki uzun sürebilir.
Ve belki daha uzun zamana ihtiyacım var.
Fakat bilmelisin ki birkaç deneme ile yapacağım şeyi başarmak isterim.
Hata yapabilme ihtimalim olduğunu da düşünmelisin.
Ama unutma ki ben sadece bu hatalarla gerçek manada bir şeyler öğrenebilirim.”
Maria Montessori
Ve nasıl yapıldığını bana göster.
Bunu benim için yapma.
Kendim yapabilirim ve yapmak isterim.
Bana nasıl yapacağımı öğretirken sabret.
Bu belki uzun sürebilir.
Ve belki daha uzun zamana ihtiyacım var.
Fakat bilmelisin ki birkaç deneme ile yapacağım şeyi başarmak isterim.
Hata yapabilme ihtimalim olduğunu da düşünmelisin.
Ama unutma ki ben sadece bu hatalarla gerçek manada bir şeyler öğrenebilirim.”
Maria Montessori